Recept

Tomatglädje

november 13, 2023

Matkreatören Julia Tuvessons nya kokbok är en enda lång hyllning till en av våra mest älskade grönsaker. Här bjuder hon på två recept ur ”Tomat Tomat”.

Fortsätt läsa
Resor

På luffen igen

november 13, 2023

50 år efter första tågluffen kände Anders och Annika att det var dags igen. De köpte interrailkort för tre månader, packade ryggsäckarna och drog iväg med sikte på Storbritannien. Taxen Peps fick följa med – ett både trevligt och smart beslut, skulle det visa sig.

Fortsätt läsa
Motor

Oscar från Lönneberga blev MC-KUNG I USA

november 13, 2023

Tillverkningen är igång igen. Men man ser inte jättemånga motorcyklar av märket Indian ute på vägarna. Annat var det i början av 1900-talet. Då var Indian störst – tack vare ett småländskt geni.

Fortsätt läsa
Entusiast

DNA-detektiven

november 13, 2023

Peter Sjölund förälskade sig i släktforskning redan som tonåring. 165 pappor, två mord och en Netflix-serie senare lever han sin dröm.

Fortsätt läsa
Recept

Älskade äpplen på nytt sätt

oktober 15, 2023

Mos, paj och saft. Visst är det gott – men du kan göra så mycket mer med äpplen. Här bjuder matkreatören Victoria Vesterlund på två rätter ur sin nya bok ”25 underbara äppelrecept”.

Fortsätt läsa
Entusiast

TV-ARKEOLOGEN – på spaning efter den tid som flytt

oktober 15, 2023

Har du sökt på ett klipp ur den svenska tv-historien på Youtube är sannolikheten stor att det är Rosa Mannen som har lagt upp det. I 20 år har han gått igenom tusen och åter tusen videokassetter i jakten på guldkorn från förr, ivrigt påhejad av sin stora följarskara.

Fortsätt läsa
Motor

Björn och Lillemor gör som Elvis – kör Stutz

oktober 15, 2023

Många stora världsstjärnor på 70- och 80-talen ägde en Stutz Blackhawk. Men bara Lillemor Pettersson i Mölndal har till ägnats en Stutz som fått samma färg som hennes favoritnagellack.

Fortsätt läsa
Resor

Fest och förbud i världsstaden Singapore

oktober 15, 2023

Tuggummiförbud och nöjesturism. Övervakningssamhälle och kulturell smältdegel. Singapore känns som kontrasternas resmål. Men håller man sig bara på rätt sida lagen finns här enormt mycket att upptäcka och uppleva.

Fortsätt läsa
Kulturkoll

Fältslag med traditioner

september 11, 2023

Det gäller att få plogen att gå rakt med lagom bredd och djup och när allt är klart får inga strån sticka upp. Det är, något förenklat, reglerna när det ska avgöras vem i Sverige som är bäst på att plöja. Med häst eller med ålderstigen traktor.

Fortsätt läsa
Övrigt

Carolas djupa känslor för vrak

september 11, 2023

Carola Berntsson dyker ner till 18 meters djup – och till 1969, då lastfartyget M/S Harm sjönk utanför Stockholm. – Vrakdykning är fascinerande. Det är salig lycka och tyngdlös frihet, säger hon.

Fortsätt läsa