Tomatglädje
Recept: Julia Tuvesson. Foto: Miriam Preis ur boken TOMAT TOMAT, Bokförlaget Polaris.
Smakrik chili: LÅNGKOKT chili med mörk choklad, valnötter och lime
”Precis som att jag lagar många av mina barndomsrätter från 1990-talet till mina barn lagade min pappa en hel del rätter från sin barndom till mig och mina syskon. Framför allt: en himla massa chili con carne! Trots detta har jag fortfarande inte tröttnat.”
6 portioner
INGREDIENSER
- 1 gul lök, finhackad
- 2 stjälkar blekselleri, finhackade
- 1 valfri finhackad färsk chili, t ex jalapeño
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 tomater, grovhackade
- 1/2 tsk torkad chili, t ex chipotle eller anchochili
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk rökt paprikapulver
- 1 msk torkad oregano
- 2 msk tomatpuré
- 1 1/2 dl rött vin (kan uteslutas)
- 1 grönsaksbuljongtärning alternativt 1 msk grönsaksbuljongpulver
- 1 burk passerade tomater à 400 g
- 2 burkar kokta svarta bönor à 400 g, sköljda och avrunna
- 2 tsk japansk soja
- 2 rutor mörk choklad
- 1 nypa strösocker
- 1 dl valnötter, finhackade
- 1 stor klick smör
- 1 lime, saften
- salt och nymalen svartpeppar
- smör och/eller olja till stekning
TOPPING OCH TILLBEHÖR
- Gräddfil eller smetana
- Färsk koriander
- Nachochips
GÖR SÅ HÄR
- Stek gul lök, selleri och färsk chili mjukt i olja i en gjutjärnsgryta som tål ugnsvärme. Tillsätt vitlök och tomater. Låt steka tills tomaterna mjuknat.
- Tillsätt torra kryddor och tomatpuré och låt steka med i ytterligare 1–2 minuter. Ha i vin och buljong och låt det koka in.
- Tillsätt passerade tomater, svarta bönor, soja, choklad, strösocker och valnötter. Avsluta med att ha i en stor klick smör.
- Sätt på locket på grytan och placera i mitten av ugnen på 125 grader. Låt den nu stå och puttra i cirka 3 timmar. Ta ut grytan ibland och rör runt. Smaka av med salt, peppar och limesaft.
- Servera chilin med tillbehören vid sidan om.
Härlig tomatig gryta: TOMATGRYTA med kronärtskocka, citrusaioli och krutonger.
4–6 portioner
”I Las Palmas besökte jag en restaurang som serverade gazpacho med lite frukt som smakbrytning. När jag kom hem var jag tvungen att testa att göra egen gazpacho med äpple.”
Receptet ger cirka en liter soppa. Gazpacho kan serveras som en förrätt i glas eller som en svalkande lunch (eventuellt ihop med bröd) och räcker då till cirka två portioner.
INGREDIENSER
- 2 schalottenlökar, strimlade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 200 g marinerade kronärtskockshjärtan, urkramade
- 1–2 stjälkar blekselleri, i små bitar
- 1 fänkål, i skivor eller kvartar
- 2 msk tomatpuré
- 1 nypa chiliflakes
- 1 burk konserverade körsbärstomater à 400 g
- 4–5 dl kallt vatten
- 1 msk grönsaksbuljongpulver, alternativt 1 buljongtärning
- 1/2 apelsin, saften
- 1 dl urkärnade Kalamataoliver
- 1 burk kokta kikärter, 400 g, sköljda och avrunna
- raps- eller olivolja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
CITRUSAIOLI
- 2 dl majonnäs
- 1 liten vitlöksklyfta, riven
- 1/2 apelsin, saften
- 1 skvätt citronsaft
- salt och nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
- Blanda ingredienserna till citrusaiolin. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå till servering.
- Stek lök, vitlök, kronärtskockor, selleri och fänkål mjukt i olja i en gryta. Tillsätt tomatpurén samt chiliflakes och låt karamelliseras under omrörning, i cirka 2 minuter.
- Vänd i körsbärstomater, vatten och buljongpulver. Låt koka i cirka 20 minuter och smaka av med apelsinsaft, salt och peppar. Lägg ner oliverna samt kikärterna och låt det snabbt bli varmt.
- Lägg upp grytan i djupa tallrikar och toppa med aioli, krutonger och fänkålsdill.
SERVERING
- krutonger
- fänkålsdill
”Det godaste som finns”
Hallå där Julia Tuvesson, varför en bok med tomatrecept?
– Jag höll på med en annan kokbok, men det gick trögt. Så började jag skriva en lista på mitt livs paradrätter. När jag kollade såg jag en tydlig röd tråd – alla rätter innehöll tomat på något sätt. Så det fick bli en. bok om världens bästa råvara tomat istället.
Odlar du egna tomater?
– Jag och min man köpte vårt första hus förra året, så detta blev mitt första tomatodlarår. Jag har odlat i växthus, i kruka och på friland, totalt sex–sju olika sorter. Jag ser redan fram emot nästa tomatsäsong då jag kommer att odla ännu mer! Tomater är det godaste som finns.
Har du något tips om ett annorlunda sätt att använda tomater i matlagningen?
– När tomatsäsongen går mot sitt slut brukar jag frysa in hela färska tomater. De använder jag sedan som smaksättare när jag kokar buljong. Jag bara slänger ner dem hela, direkt från frysen tillsammans med ingredienser som lök, morot, rotselleri och kryddor.
Berätta om en tomatupplevelse du aldrig glömmer.
– Ett relativt nytt tomatminne var när jag åt smörad tomatbuljong för första gången på Pastafabriken på Österlen. Det var något av det godaste jag någonsin ätit. Jag har till och med tagit fram ett eget recept till boken utifrån detta tomatminne.
Vad ska du äta i kväll?
– Empanadas med svamp och ost, och en tomatsalsa med chili och vitlök. Mina barns favoriträtt, till min stora glädje.