Baksidan

Varje månad under 2023 publicerar vi ett bakrecept ur Tina Nordströms "Käka gott månad för månad".

DEG 

• 800 g vetemjöl

• 50 g färsk jäst

• 180 g strösocker

• 500 g kallt vatten

• 2 paket saffran (1 g)

• 175 g rumstempererat smör

• 1 ägg

• 15 g salt (1 tsk)

DET GODA I MITTEN

• 100 g mandelmassa

• 100 g rumstempererat smör

• pärlsocker

Gör så här:

1. Blanda mjöl, jäst, socker, vatten, saffran, smör, ägg och salt i en degberedare.

2. Knåda degen på låg hastighet 10 minuter, Gör ett glutentest (se ovan), kör degen lite till om det behövs.

3. Låt degen vila 1 timme = viltid = kumbajamylord kumbajaaaaa (alltså, sätt dig i lotusställning och sjung en sång).

4. Forma degen till 50–60 runda bollar, lägg dem i bullformar och ställ på två plåtar.

5. Riv mandelmassan och blanda med smöret, rulla små smörbullor och tryck ner i varje bulle. Strö över pärlsocker.

6. Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda 9–12 minuter.

Receptarkiv

Tidningen Kombi december 2023
Bleckad citronkola

Tidningen Kombi november 2023
Bleckad citronkola

Tidningen Kombi oktober 2023
Bulldeg

Tidningen Kombi september 2023
Hjortronpaj

Tidningen Kombi augusti 2023
Skånsk äppelkaka

Tidningen Kombi juli 2023
Sommarrulltårta

Tidningen Kombi juni 2023
Mammas Midsommarbakelse

Tidningen Kombi maj 2023
Rabarberkaka

Tidningen Kombi april 2023
Torta di ricotta e limone

Tidningen Kombi mars 2023
Pizzadeg

Tidningen Kombi februari 2023
Semlor

Tidningen Kombi januari 2023
Brioche