
PAJDEG (räcker till två pajer)
• 200 g osaltat smör
• 5 dl vetemjöl
• 2 dl strösocker eller farinsocker
• ½ tsk salt
• 1 äggula FYLLNING
• 3 ägg
• 1 ½ dl strösocker
• ½ vaniljstång
• 2 dl crème fraiche
• 2 msk vetemjöl
TILL SERVERING
• 3 dl hjortronmylta
• 1 paket ricotta (250 g)
• punsch
1. Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt så det blir en grynig deg.
2. Blanda ner äggulan och rör ihop till en jämn deg. Ha eventuellt i lite vatten om du behöver få ihop den bättre.
3. Frys in hälften av degen till nästa gång du får feeling för paj. Resten plastar du in och låter vila 20 minuter.
4. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter (fast vi använde en rektangulär form). Låt stå i kylen cirka 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Vispa ägg och socker fluffigt. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och blanda ner i äggsmeten. Tillsätt resten av ingredienserna.
7. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.
8. Låt pajen svalna lite innan du lägger på hjortronen. Vispa ricottan krämig och smaksätt med några tussar punsch.
Receptarkiv
Tidningen Kombi september 2023
Hjortronpaj
Tidningen Kombi augusti 2023
Skånsk äppelkaka
Tidningen Kombi juli 2023
Sommarrulltårta
Tidningen Kombi juni 2023
Mammas Midsommarbakelse
Tidningen Kombi maj 2023
Rabarberkaka
Tidningen Kombi april 2023
Torta di ricotta e limone
Tidningen Kombi mars 2023
Pizzadeg
Tidningen Kombi februari 2023
Semlor
Tidningen Kombi januari 2023
Brioche