Baksidan

Varje månad under 2023 publicerar vi ett bakrecept ur Tina Nordströms "Käka gott månad för månad".

PAJDEG (räcker till två pajer)
• 200 g osaltat smör
• 5 dl vetemjöl
• 2 dl strösocker eller farinsocker
• ½ tsk salt
• 1 äggula FYLLNING
• 3 ägg
• 1 ½ dl strösocker
• ½ vaniljstång
• 2 dl crème fraiche
• 2 msk vetemjöl

TILL SERVERING
• 3 dl hjortronmylta
• 1 paket ricotta (250 g)
• punsch

1. Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt så det blir en grynig deg.
2. Blanda ner äggulan och rör ihop till en jämn deg. Ha eventuellt i lite vatten om du behöver få ihop den bättre.
3. Frys in hälften av degen till nästa gång du får feeling för paj. Resten plastar du in och låter vila 20 minuter.
4. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter (fast vi använde en rektangulär form). Låt stå i kylen cirka 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Vispa ägg och socker fluffigt. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och blanda ner i äggsmeten. Tillsätt resten av ingredienserna.
7. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.
8. Låt pajen svalna lite innan du lägger på hjortronen. Vispa ricottan krämig och smaksätt med några tussar punsch.

Receptarkiv

Tidningen Kombi september 2023
Hjortronpaj

Tidningen Kombi augusti 2023
Skånsk äppelkaka

Tidningen Kombi juli 2023
Sommarrulltårta

Tidningen Kombi juni 2023
Mammas Midsommarbakelse

Tidningen Kombi maj 2023
Rabarberkaka

Tidningen Kombi april 2023
Torta di ricotta e limone

Tidningen Kombi mars 2023
Pizzadeg

Tidningen Kombi februari 2023
Semlor

Tidningen Kombi januari 2023
Brioche